Menu Sluiten

Interview met procescoördinator Miranda Varenbrink

Hoe ben je op Ponderosa gekomen?

Ik heb voorheen een tijdje op een zorgboerderij gewerkt en daar werkte iemand die naar Ponderosa ging. Zij gaf aan dat ze daar ook nog iemand zochten voor processen. Ik had echter geen tijd beschikbaar. Mirjam nodigde mij evengoed uit voor een gesprekje en toen ben ik toch komen werken voor een paar uurtjes per week. En dat is nog steeds zo. Ik ben eigenlijk een beetje verliefd geworden op Ponderosa.

Wat vind je fijn aan Ponderosa?

Ik vind het belangrijk dat jongeren de ruimte krijgen om te zijn wie ze zijn, zonder al te veel verplichtingen. En het maakt hier echt niet uit hoe je eruit ziet of wat voor opleiding je hebt gedaan. Dit vind ik ook fijn voor mezelf. Het is een groot contrast met de andere bedrijven waar ik voor werk.

Wat doe je voor werk op Ponderosa?

Nou, dat varieert wel door de tijd heen. Op dit moment doe ik de interne processen van de beschikkingen. Zorgen dat alles op de rit blijft. Daarnaast doe ik de declaraties naar de gemeenten. En niet onbelangrijk ook het jaarlijkse proces met het Kwaliteitskeurmerk en de audits. Die hebben we net weer gehad en dat is mega veel werk. Niet het leukste werk, maar wel nuttig, het gaat wel ergens over. En we doen het ook goed nu.

Wat voegt Ponderosa toe aan het zorgaanbod in de regio?

Nou alles. Er is geen andere Ponderosa in de regio. Vooral met buiten zijn en het creatieve. Hier werken we niet alleen met zorgverleners maar die zijn ook bijv. echt goede muzikanten of tuinvrouwen. Dat heeft een meerwaarde. En het groepsgebeuren, hier zijn we echt een groep. Dat zie ik niet zo snel bij andere zorgverleners.

Hoe past die jij zelf bent bij Ponderosa?

Niemand is meer of minder dan de ander. Zonder oordelen, zonder meningen. Gelijkwaardigheid is een hele belangrijke, er is geen hierarchie. Ik ben niet meer of minder dan een jongere. Ik ben zelf heel gestructureerd, ik moet dat ook zijn, ik ben erg gevoelig en structuur helpt me dan. En in dat opzicht kan ik ook wat toevoegen denk ik. Maar het is met name de sfeer hier, dat het echt niet uitmaakt wat je gedaan hebt.

Welk dier mis je nog op Ponderosa?

Ik houd heel erg van dieren. Vragen wel veel verzorging. Pony’s vind ik heel leuk maar vraagt wel veel. Geiten zouden hier heel goed kunnen passen. Hele speelse onbevangen diertjes, springen overal op en over heen. Ezeltjes ook, zijn ook fantastisch maar geitjes passen het beste denk ik.

Hoe denk je dat Ponderosa er over 20 jaar uitziet?

20 jaar? Mag ook 10. Ik denk dat Ponderosa niet een grootschalige instelling wordt, niet met meer jongeren dan nu. Maar wel met meerdere vestigingen in de wijdere omgeving die net zo groot zijn als wij hier nu. En natuurlijk in Portugal. Daar kan ik me iets bij voorstellen. Ik geloof wel echt in de visie en wat we hier doen en ik denk dat er echt behoefte aan is. Een zorginstelling is natuurlijk geen commercieel bedrijf, daar kan je niet even een plannetje voor schrijven. Dat vergt veel lobbyen en bekendheid krijgen, dat is anders. En gemeenten moeten het wel snappen he? Als ze het niet snappen krijg je geen financiering. Ik hoop dat Ponderosa een begrip wordt, ‘op de Ponderosa manier’.